top of page

Eigen Woning Reserve

Stel, jullie hebben een eigen woning met een waarde van € 300.000,- en een hypotheek van € 200.000,-. Als die woning wordt verkocht of bij een scheiding aan een van jullie wordt toegedeeld, is er een overwaarde van € 100.000,-. Als jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, heeft ieder van jullie dus een overwaarde van € 50.000,-. Dat wordt de Eigen Woning Reserve genoemd, die dus per persoon geldt en gevolgen heeft voor de zogenaamde 'Bijleen Regeling'.

Bijleen Regeling

Als de partner die wordt 'uitgekocht' na de scheiding een eigen huis wil kopen van stel € 150.000,-, dan moet je er rekening mee gehouden dat hij/zij dan alleen voor maximaal (150.000 minus de EWR van 50.000 dus) € 100.000,- een (in box 1) fiscaal aftrekbare hypotheek kan afsluiten.

Consequenties

Het is van groot belang dat vanaf het begin van de besprekingen, en dus bij de verdeling van de bezittingen, met dit soort fiscale consequenties rekening wordt gehouden, omdat anders de aankoop van een nieuwe woning door de 'uitgekochte' partner soms feitelijk onmogelijk wordt gemaakt, omdat niet alle hypotheekrente fiscaal aftrekbaar is.

bottom of page