top of page

Kinderen en scheiden

Een slechte scheiding doet veel met kinderen, nu en later. Want juist bij hen komt een scheiding hard aan. Een goede scheiding met zo min mogelijk conflicten helpt kinderen weer sneller een toekomst op te bouwen in de nieuwe veranderende situatie met beide ouders.

Daarom is het van belang dat als ouders vragen hebben over hoe het gesprek te voeren, hoe het de kinderen te vertellen, ouders snel heldere goede informatie krijgen hierover. Toegespitst op hun situatie. 

Juist voor kinderen is het belangrijk dat er snel een einde aan de onzekerheid komt.

Daarom proberen wij om samen met de ouders snel een helder plan voor de toekomst te maken. Wij vinden het belangrijk dat de kinderen zich kunnen ontwikkelen tot volwassenen die lekker in hun vel zitten, kunnen doorgroeien en gelukkige mensen kunnen worden.

Kinderen: een goede scheiding hoeft geen illusie te zijn

Gelukkig zien wij bij de meeste ouders dat zij beiden het heel belangrijk vinden dat het met hun kinderen goed gaat, en dat ze daar ook volledig voor willen gaan. Maar bij een scheiding, met alle emoties en onzekerheden, is dat makkelijker gezegd dan gedaan. In de woelige tijd van een scheiding is het emotioneel zwaar en is er soms weinig ruimte voor de kinderen, die ook al op hun tenen moeten lopen.

kinderen

Daarom willen we het scheidingsproces zo laten verlopen dat we conflicten voor nu en in de toekomst voorkomen.Daar zit ook onze expertise.

Wij kennen de valkuilen en weten wat er moet worden geregeld. Dat vereist van jullie beiden best wat, maar het is de enige manier om jullie kinderen goed door de scheiding te laten rollen.   

We zorgen voor een duidelijk stappenplan, heldere informatie en eerlijke afspraken. Waarmee jullie voor de kinderen het fundament voor de toekomst kunnen leggen. Zodat ze weer vooruit kunnen kijken. Dat is mediation bij Modern Scheiden.

 

Wat betekent een scheiding voor de kinderen.

Behalve het door ons gemaakte stappenplan voor de ouders, vertellen wij jullie ook wat de scheiding voor de kinderen betekent. 

Daarnaast zoeken kinderen vaak naar de 'schuld en oorzaak', zijn ze er zelf ook onderdeel van. Iedere leeftijd heeft eigen vragen en reacties. Wij vertellen jullie daar graag meer over. Maar het belangrijkste blijft om je scheiding netjes en respectvol te regelen en deze periode niet te lang te laten duren.

Kinderen kunnen bij ons soms extra ondersteuning krijgen

Soms willen ze graag hun verhaal kwijt, of zitten ze met vragen waarvan ze het lastig vinden om die aan hun ouders te stellen. Ze willen immers geen van jullie beiden tekort doen en lopen daarom in de scheidingstijd vaak op hun tenen.

Wij hebben daarvoor de 'kortdurende coaching gesprekken' ontwikkeld, die kinderen als open en prettig ervaren. Kinderen krijgen van een scheiding vaak meer mee dan wordt gedacht en maken zich over bepaalde zaken vaak onnodige zorgen, waar ze niet met hun ouders over durven praten. In hun beleving kunnen zaken soms totaal anders zijn dan in werkelijkheid en vaak maken ze zich zorgen over dingen die eigenlijk niet spelen.

Kinderen op tijd een stukje ondersteuning bieden, een luisterend oor, je kinderen serieus nemen.

Juist omdat kinderen in zo'n periode extra kwetsbaar zijn, werken wij alleen met professionals, die echt met kinderen kunnen praten. Dat wordt nogal eens onderschat. Wij nemen dat serieus. Zoals laatst een jongedame van 15 jaar tegen me zei: "Ik ga er van binnen kapot aan, het gevoel te moeten kiezen. Ze vond het voor haar moeder zielig, omdat het niet haar moeders keuze was. Ze had het gevoel dat, als ze naar haar vader ging, ze haar moeder 'afviel'. Terwijl haar ouders juist heel goed bezig waren met een zorgtaak verdeling en zich daar zeer bewust van waren.Door het tersprake te brengen en er rustig met iemand anders over te praten, is de gespannen situatie bij hun dochter gelukkig vrij snel verholpen.

Arlette van den Berg is orthopedagoog en heeft onderzoek naar kinderen in scheidingssituaties gedaan en begeleidt ook kinderen daar waar nodig is.

Zij werkt samen met Bianca Amptmeijer onze kindercoach en speltherapeut.

Arlette is daarnaast sinds 2013 lid van de Expert groep kind en scheiding Overijssel, waarin de rechterlijke macht, de Raad en mediators en orthopedagogen zijn vertegenwoordigd.

foto_arlette
mfn registermediator

Drs Arlette van den Berg

Kinderen en echtscheiding

Bel, ook gewoon met vragen over de kinderen,  met onze Family Mediator  voor een vrijblijvend gesprek op een van onze locaties.

 

Drs Arlette van den Berg     

mob (06) 532 95 942

info@modernscheiden.nl

 

MfN Familie mediator en orthopedagoog

bottom of page