Het laatste nieuws
Wettelijke indexering alimentatie 2018
vrijdag 22 december 2017
    Het veranderen van de duur van de partneralimentatie. Er ligt een voorstel om de duur van de alimentatie te beperken tot maximaal vijf jaar. Er zijn uitzonderingen zoals als er bijvoorbeeld kinderen...

Scheiden van Tafel en Bed

 

Wat Is Scheiden van Tafel en Bed

Een scheiding van tafel en bed heeft in principe dezelfde gevolgen als een 'gewone' echtscheiding, maar het verschil is dat je getrouwd blijft. Dus, net als bij een echtscheiding, komt er een einde aan de huwelijksgoederen-gemeenschap, ontstaat er een alimentatieverplichting, kan de boedel worden verdeeld alsmede de ouderdoms-pensioenen, maar toch blijft formeel het huwelijk in stand.

Waarom Scheiden Van Tafel en Bed

Uit geloofsovertuiging kunnen mensen hiervoor kiezen. Maar wij merken dat dit steeds vaker gebeurt om financiële en fiscale redenen. Een scheiding van tafel en bed kan net als een flitsscheiding bij ons op zeer korte termijn worden geregeld. Dat is ook de vraag die we vaak krijgen om op zeer korte termijn deze vorm van scheiden te regelen om persoonlijke of fiscale redenen. Een jaar kosteloze nazorg voor al jullie vragen hoort hier ook bij.

 

Scheiden van tafel en bed: financiële en fiscale redenen

Ook al wonen jullie apart, dan blijven jullie toch fiscaal partner, zolang jullie zijn getrouwd. Door een scheiding van tafel en bed komt daar een eind aan. Dat kan behoorlijke fiscale voordelen opleveren, terwijl jullie toch getrouwd blijven. Bijvoorbeeld wat betreft de heffingskortingen, zoals de alleenstaande ouderkorting.

Pensioenrechten kunnen nu al worden verdeeld. Maar ook kunnen 'op naam staande' lijfrente polissen worden verdeeld, zonder fiscale gevolgen.

Een overwaarde in 1 van de woningen kan worden verdeeld door een extra hypotheek te nemen, waarvan de hypotheekrente aftrekbaar is, als de uitbetaling van de helft van die overwaarde niet op andere wijze beschikbaar is.

Maar soms gaat men ook scheiden van tafel en bed, terwijl men gewoon blijft samenwonen. Bijvoorbeeld om er voor te zorgen dat schulden die door één van hen zullen worden gemaakt (bijvoorbeeld omdat er een eigen bedrijf wordt opgestart) niet op de ander zijn te verhalen. Door een scheiding van tafel en bed komen jullie financieel namelijk volkomen los van elkaar te staan.

Samen met de Mediator worden de fiscale voor en nadelen op korte termijn besproken.

Gevolgen van een scheiding van tafel en bed

Een scheiding van tafel en bed moet ook via een procedure bij de rechtbank worden bewerkstelligd, net als een gewone echtscheiding. De gevolgen zijn ook hetzelfde, maar: er kan niet -zonder toestemming van de ander- binnen 3 jaar met een ander worden getrouwd of een geregistreerd partnerschap worden aangegaan bij een scheiding van Tafel en Bed.

Snelle procedure en lage kosten, vaste prijsafspraak

Wij regelen deze procedure ook middels een versnelde verzoekschriftprocedure. Dit verzoekschrift kan binnen een week a veertien dagen worden ingediend door ons bij de rechtbank. Omdat er geen convenant wordt ingediend blijven de kosten laag 375,00 euro per persoon exclusief btw en  griffierecht. Wij regelen ook de benodigde stukken van de gemeente en zorgen ook voor de afronding. Ook krijgen jullie van ons  na de scheiding de pensioen formulieren. Tijdens de ondertekening kunnen ook diverse vragen worden beantwoord door de advocaat die het geheel gaat indienen bij de rechtbank.

Wordt er wel een convenant opgesteld omdat een bank deze bijvoorbeeld nodig heeft dan zullen de kosten hoger zijn en afhankelijk van wat er geregeld moet worden. Vooraf wordt altijd een vaste prijsafspraak gemaakt.

 

Hoewel een scheiding van tafel en bed geen 'echte' echtscheiding is, is de procedure dus hetzelfde. Als jullie minderjarige kinderen hebben, moet er een ouderschapsplan worden opgesteld. 

Wil je meer informatie over een scheiding van tafel en bed, bel of mail ons dan gerust, onze  Mediator Willianne Lantinga  of Arlette van den Berg  zij helpen jullie graag.

Mobiel 06 152 58 986  Mw Willianne Lantinga gespecialiseerd Familie mediator Scheiding Tafel en bed verzoekschrift procedure

 

 

Drs Arlette M. van den Berg  

 

 

Scheiden van tafel en Bed 

Drs Arlette M. van den Berg, MFN register Familie mediator, mob (06) 532 95 942. Bel gerust voor  meer informatie of een afspraak op een van onze locaties.

 

 Willianne Lantinga

Willianne Lantinga

 

Willianne Lantinga ADR Familie Mediator en financieelspecialist  scheidingen van Tafel en Bed. 

M: (06) 152 58 986
E: lantinga@uneken.nl

Willianne regelt de echtscheidingen van Tafel en Bed die op korte termijn geregeld moeten worden. Alle verzoekschrift procedures regelt Willianne snel en deskundig, zij is alle dagen te bereiken.

Daarnaast is Willianne de spil in het online scheiden geworden, die er voor zorgt dat wat er moet gebeuren, ook echt gebeurt.Vaak komt er meer bij on line scheiden kijken dan men in eerste instantie denkt. Zeker als de bank ook nog een werkbaar convenant wil hebben in verband met bijvoorbeeld overname van het huis.
Als juridisch medewerker en ADR Familie mediator houdt zij zich onder meer bezig met online scheidingsbemiddeling. In dat kader heeft Willianne een groot aantal opleidingen succesvol afgerond en geldt zij ook als expert op het vlak van scheiding van tafel en bed en de fiscale consequenties.
Zij kan daarbij vertrouwen op haar jarenlange ervaring en brengt de gevolgen van een scheiding op lange termijn helder in kaart. Williane geldt als zeer accuraat, betrokken en heeft zij een snelle werkwijze.

 

Drs Arlette van den Berg Familie Mediator Orthopedagoog

MfN Familiemediator Arlette van den Berg. Arlette is bereikbaar op (06) 532 95 942, of stuur haar hier een e-mail.

Mediation Locaties Neem gerust contact op met Arlette of haar collega's om te kijken waar een afspraak, eventueel telefonisch, voor jullie het beste ingepland kan worden. Wij zitten op meerdere Locaties 

Een eerste gesprek, vrijblijvend en kosteloos, kan in Zwolle aan de Willemskade, Kampen aan de Broederweg, Apeldoorn aan de Deventerstraat, Harderwijk aan het Engelserf, Hoogeveen aan de Brinkstraat, Deventer aan de Bruijnsteeg, Heerenveen aan de Fok, Leeuwarden aan de Schrans, Sneek aan de Pottenbakkerstraat, Winschoten aan de Blijhamsterstraat, Emmen aan de Baander of Zutphen aan de IJsselkade ,Groningen aan de Brugstraat.

 

Scheiden van tafel en bed

Versnelde procedures

 

 

 

 

Scheiden van tafel en bed en een eigen onderneming.

 

 

Artikel Mr Luc Uneken, specialist ondernemingsrecht scheidingen

Scheiden met eigen bedrijf. Eén op de drie huwelijken eindigt in een echtscheiding en ja, ook ondernemers scheiden.

Uit onderzoek is gebleken dat dit zeer nadelige gevolgen heeft voor het bedrijfsresultaat en soms zelfs het einde van het bedrijf betekent. De reden daarvan is dat een scheiding waar een eigen bedrijf bij is betrokken, aanzienlijk gecompliceerder is.
Bijvoorbeeld bij de bepaling van de alimentatie. Immers, een ondernemer bepaalt zijn eigen salaris en hoe moet worden omgegaan met uitgekeerd dividend en opnames in rekening-courant. Hoe moet je de draagkracht berekenen als een eigen bedrijf verlies maakt?

Hoe wordt vermogen verdeeld als dat nodig is om de eigen onderneming in stand te houden? Wat moet er gebeuren met het in eigen beheer opgebouwde pensioen? Wanneer moet de goodwill worden verrekend? Zijn de huwelijkse voorwaarden wel van toepassing?

Allemaal vragen waar je jaren over kunt procederen, met als resultaat dat aan het eind van de rit alle betrokkenen (waaronder de kinderen) verliezers zijn. Scheiden doe je samen. Ons advies: kies voor een gemeenschappelijke scheiding, met een ervaren mediator en een onafhankelijke advocaat, die  samen maatwerk kunnen leveren.

Daarbij is het van groot belang dat die advocaat niet alleen van familierecht verstand heeft, maar ook van ondernemingsrecht en van de fiscale aspecten.

Stappenplan ondernemingen en scheiden.

Voor ondernemers (en hun partners) die gaan scheiden, hebben we een helder stappenplan ontwikkeld. Op die manier kan een scheiding snel, eerlijk en compleet worden geregeld, waarbij met alle belangen rekening wordt gehouden, ook met het belang van de onderneming.

Mr Luc Uneken is specialist Ondernemingsrecht en gemeenschappelijke echtscheidingen 

Betrokken bij de kosteloze nazorg van modern scheiden.

 

Visie

Drs Arlette van den Berg Familie Mediator Orthopedagoog

Scheiden vraagt om een heldere mediation visie

Een succesvolle scheiding vraagt om duidelijkheid en structuur tijdens de mediation. In de vorm van één persoon die het proces deskundig begeleidt, een professionele en ervaren Mediator. En tegelijkertijd ook een betrokken Mediator/ scheidingsbegeleider die jou, je partner en de kinderen snel en efficiënt door het hele traject loodst.

Op basis van een duidelijk plan van aanpak. Een deskundige die weet waar jullie tegenaan kunnen lopen, wat de mogelijkheden zijn en waar de valkuilen liggen. En die tijdens de mediation steeds ruggespraak houdt met andere ervaren specialisten.

Wil je meer informatie of heb je een vraag over het mediation traject, bel dan gerust onze MfN Familie mediator Arlette van den Berg.

Drs Arlette van den Berg is MfN Familie Mediator, Scheidingsbegeleider en Kinderpsycholoog. Arlette is ingeschreven in het MfN-register voor mediators. Een eerste afspraak is altijd vrijblijvend en kosteloos op een van onze eigen locaties.

Ook is zij Lid van de Expertgroep kind en scheiding van de rechtbank Zwolle

Mediation Locaties

Neem gerust contact op met Arlette of haar collega´s Joyce Busch of Willianne Lantinga om te kijken waar een afspraak voor jullie het beste ingepland kan worden.

 

Modern | Scheiden