Scheiden van Tafel en Bed

 

Wat Is Scheiden van Tafel en Bed

Mediation en een scheiding van tafel en bed heeft in principe dezelfde gevolgen als een 'gewone' echtscheiding, maar het verschil is dat je getrouwd blijft. Dus, net als bij een echtscheiding, komt er een einde aan de huwelijksgoederen-gemeenschap bij een scheiding van tafel en bed, ontstaat er een alimentatieverplichting, kan de boedel worden verdeeld alsmede de ouderdoms-pensioenen, maar toch blijft formeel het huwelijk in stand.

Waarom Scheiden Van Tafel en Bed

Een scheiding van tafel en bed, uit geloofsovertuiging kunnen mensen hiervoor kiezen. Maar wij merken dat dit steeds vaker gebeurt om financiële en fiscale redenen.

Een scheiding van tafel en bed kan net als een flitsscheiding bij ons op zeer korte termijn  door mediation worden geregeld. Dat is ook de vraag die we vaak krijgen om op zeer korte termijn deze vorm van scheiden te regelen om persoonlijke of fiscale redenen. Een jaar kosteloze nazorg voor al jullie vragen hoort hier ook bij.

 

Mediation en Scheiden van tafel en bed  

Ook al wonen jullie apart, dan blijven jullie toch fiscaal partner, zolang jullie zijn getrouwd. Door een scheiding van tafel en bed komt daar een eind aan. Dat kan behoorlijke fiscale voordelen opleveren, terwijl jullie toch getrouwd blijven. Bijvoorbeeld wat betreft de heffingskortingen, zoals de alleenstaande ouderkorting.

Pensioenrechten kunnen nu al worden verdeeld. Maar ook kunnen 'op naam staande' lijfrente polissen worden verdeeld, zonder fiscale gevolgen.Onze mediator zal jullie hierover informeren.

Een overwaarde in 1 van de woningen kan worden verdeeld door een extra hypotheek te nemen, waarvan de hypotheekrente aftrekbaar is, als de uitbetaling van de helft van die overwaarde niet op andere wijze beschikbaar is.

Maar soms gaat men ook scheiden van tafel en bed, terwijl men gewoon blijft samenwonen. Bijvoorbeeld om er voor te zorgen dat schulden die door één van hen zullen worden gemaakt (bijvoorbeeld omdat er een eigen bedrijf wordt opgestart) niet op de ander zijn te verhalen. Door een scheiding van tafel en bed komen jullie financieel namelijk volkomen los van elkaar te staan.

Samen met de Mediator worden de fiscale voor en nadelen op korte termijn besproken.

Mediation en gevolgen van een scheiding van tafel en bed

Een scheiding van tafel en bed moet ook via een procedure bij de rechtbank worden bewerkstelligd, net als een gewone echtscheiding. De gevolgen zijn ook hetzelfde, maar: er kan niet -zonder toestemming van de ander- binnen 3 jaar met een ander worden getrouwd of een geregistreerd partnerschap worden aangegaan bij een scheiding van Tafel en Bed.

Snelle mediation procedure 

Mediation, wij regelen deze procedure ook middels een versnelde verzoekschriftprocedure. Dit verzoekschrift kan binnen een week a veertien dagen worden ingediend door ons bij de rechtbank. Omdat er geen convenant wordt ingediend blijven de kosten laag .

Wij regelen ook de benodigde stukken van de gemeente en zorgen ook voor de afronding. Ook krijgen jullie van ons  na de scheiding de pensioen formulieren. Tijdens de ondertekening kunnen ook diverse vragen worden beantwoord door onze mediator voor indienen bij de rechtbank.

Wordt er wel een convenant opgesteld omdat een bank deze bijvoorbeeld nodig heeft dan zullen de kosten hoger zijn en afhankelijk van wat er geregeld moet worden. Vooraf wordt altijd een vaste prijsafspraak gemaakt.

 

Hoewel een scheiding van tafel en bed geen 'echte' echtscheiding is, is de procedure dus hetzelfde. Als jullie minderjarige kinderen hebben, moet er een ouderschapsplan worden opgesteld. 

 

MFN Familie Mediatior Arlette vanden Berg

Wil je meer informatie over een scheiding van tafel en bed, bel of mail ons dan gerust, 

info@modernscheiden.nl

06 53295942

 

 

 

 

Drs Arlette van den Berg   Familie Mediator Orthopedagoog

MfN Familie mediator Arlette van den Berg. Arlette is bereikbaar op (06) 532 95 942, of stuur haar hier een e-mail.

Mediation Locaties Neem gerust contact op met Arlette of haar collega's om te kijken waar een afspraak, eventueel telefonisch, voor jullie het beste ingepland kan worden. 

 

  

 

Visie

Drs Arlette van den Berg Familie Mediator Orthopedagoog

Scheiden vraagt om een heldere mediation visie

Een succesvolle scheiding vraagt om duidelijkheid en structuur tijdens de mediation. In de vorm van één persoon die het proces deskundig begeleidt, een professionele en ervaren Mediator. En tegelijkertijd ook een betrokken Mediator/ scheidingsbegeleider die jou, je partner en de kinderen snel en efficiënt door het hele traject loodst.

Op basis van een duidelijk plan van aanpak. Een deskundige die weet waar jullie tegenaan kunnen lopen, wat de mogelijkheden zijn en waar de valkuilen liggen. En die tijdens de mediation steeds ruggespraak houdt met andere ervaren specialisten.

Wil je meer informatie of heb je een vraag over het mediation traject, bel dan gerust onze MfN Familie mediator Arlette van den Berg.

Drs Arlette van den Berg is MfN Familie Mediator, Scheidingsbegeleider en Kinderpsycholoog. Arlette is ingeschreven in het MfN-register voor mediators. Een eerste afspraak is altijd vrijblijvend en kosteloos op een van onze eigen locaties.

Ook is zij Lid van de Expertgroep kind en scheiding van de rechtbank Zwolle

Mediation Locaties

Neem gerust contact op met Arlette,  06 53295942   of  met haar collega´s om te kijken waar een afspraak voor jullie het beste ingepland kan worden.

 

Modern | Scheiden