top of page

Testament

Het maken van een testament is een belangrijke beslissing die vaak over het hoofd wordt gezien, vooral tijdens significante levensveranderingen. Een veelvoorkomende situatie is wanneer stellen besluiten samen te gaan wonen. In veel van deze gevallen kiezen partners ervoor om een 'langstlevende' testament op te stellen. Hierin wordt vastgelegd dat wanneer één van de twee partners overlijdt, de overlevende partner automatisch de enige erfgenaam wordt van het gezamenlijke bezit. Dit type testament wordt niet alleen gemaakt door samenwonende koppels; ook gehuwde stellen kiezen vaak voor een dergelijke regeling om de financiële toekomst van de overgebleven partner te waarborgen.

Echter, wanneer het leven een andere wending neemt, zoals bij een scheiding, worden de zaken gecompliceerder. Het is begrijpelijk dat tijdens de emotionele en hectische periode van een scheiding, veel praktische zaken over het hoofd worden gezien. Een van die zaken is het testament. Stel dat de echtscheiding is afgerond, maar het 'langstlevende' testament blijft ongewijzigd. Dan kan het voorkomen dat bij het overlijden van een van de ex-partners, de ander onbedoeld als erfgenaam wordt aangewezen. Een situatie die vaak niet meer in lijn is met de wensen van beide partijen.

Het is daarom van essentieel belang om na een scheiding het testament onder de loep te nemen. Misschien denk je dat je nooit een testament hebt opgesteld, maar het kan zijn dat dit in het verre verleden toch is gebeurd. Het is raadzaam om dit te controleren en, indien nodig, aanpassingen te laten maken. Het wijzigen van een testament is eenvoudiger dan men vaak denkt en kan vlot geregeld worden bij de notaris. Het geeft bovendien rust en zekerheid, wetende dat jouw nalatenschap in overeenstemming is met jouw huidige levenssituatie en wensen.

bottom of page