top of page

Wat kan ik doen om mijn kind bij te staan

Voor kinderen is een scheiding heel erg. Je moet je kind daarom altijd blijven steunen en zorgen dat je kind weet dat je er voor hem of haar bent. Luister geduldig naar de vragen die je kind heeft over de scheiding. Kinderen maken zich vaak zorgen hierover en willen er maar al te graag over praten om er vanaf te zijn, zij zoeken een luisterend oor. Wees geduldig en laat het kind zijn of haar verhaal doen. Probeer goed na te denken over je reactie en doe dit vooral niet te snel. Kinderen zijn ook bang om jou te kwetsen met hun verhaal, dus stel je sterk op en laat je niet uit balans brengen.

 

Je kind heeft geen schuld

Probeer absoluut duidelijk te maken aan je kind, dat hij of zij geen schuld heeft aan de scheiding. Veel kinderen denken dat zij de scheiding veroorzaakt hebben. Praat dat uit hun hoofd. Dit moeten ze niet hun hele leven met zich meedragen. Wees altijd eerlijk. Uiteindelijk komen ze er toch achter en dit kan kinderen nog meer kwetsen. In veel gevallen hebben ze het ook wel door dat je dingen achter houdt en dit kan later averechts werken.

Loyaliteitsconflict

Praat (hoe moeilijk dat misschien ook is) altijd positief over je ex-partner (hun vader of moeder). Je wilt immers niet dat je kind in een loyaliteitsconflict terecht komt. Probeer een goede en open relatie te krijgen met je ex-partner en overleg regelmatig over de gang van zaken en eventuele problemen die het kind heeft. Stel ze hoe dan ook gerust, en vertel ze dat ze zich echt geen zorgen hoeven te maken over hun leventje. Vertel ze dat vader en moeder (nog steeds) heel erg veel van ze houden, en dat ze er altijd voor de kinderen zullen zijn.

Kijk voor meer informatie over de vraag hoe kinderen op een scheiding reageren op onze site www.kinderenvoorop.info

Drs Arlette van den Berg, is van huis uit kinderpsycholoog en kan jullie dus goed adviseren over vragen ten aanzien van de kinderen.

bottom of page