top of page

Belangrijke Fiscale Update - De Status van Jullie Eigenwoningschuld (November 2023)
 

1 november 2023 - Essentiële Informatie voor Partners in Scheiding met een Eigen Huis
 

Bij een echtscheiding komen jullie voor een berg aan regelingen te staan, en de fiscale aspecten rondom de eigen woning zijn vaak bijzonder ingewikkeld. Met recente ontwikkelingen in de fiscale wetgeving is het cruciaal dat jullie op de hoogte zijn van wat deze veranderingen voor jullie situatie betekenen.
 

Wat is er gebeurd?

De Kennisgroep onroerende zaken heeft een belangrijke verduidelijking gegeven over hoe de fiscale behandeling van de eigenwoningschuld na een scheiding in zijn werk gaat. Dit nieuws volgt op een eerdere bespreking door Accountancy Vanmorgen op 11 oktober 2023.
 

De fiscale kwestie onder de loep

Stel je voor, jullie kochten samen voor 2013 een huis met een aflossingsvrije lening. Bij een scheiding neemt een van jullie de economische eigendom van de woning en het deel van de lening over. Hoe zit het dan fiscaal?

De uitspraak: Overgenomen leningdeel niet als eigenwoningschuld

De kennisgroep is duidelijk: het deel van de aflossingsvrije lening dat na de scheiding wordt overgenomen, valt niet onder de eigenwoningschuld. Dit heeft directe gevolgen voor de aftrekbaarheid van de rente.

Wat betekent dit voor jullie?

Dit kan betekenen dat jullie financiële planning moet worden aangepast. De rente die jullie misschien hadden verwacht af te trekken, is mogelijk niet aftrekbaar, wat kan resulteren in hogere maandlasten.
 

Hoe Mediation jullie kan bijstaan
 

Het is essentieel dat jullie goed door deze ingewikkelde situaties worden geleid. Mediation kan hierbij ondersteunen door samen met jullie de fiscale regels te verkennen en jullie te adviseren over de beste stappen vooruit.

Jullie worden geholpen bij:

  • Het begrijpen van de fiscale wetgeving die op jullie situatie van toepassing is.

  • Het overwegen van de opties voor de financiële verdeling van de woning en lening.

  • Het opstellen van een echtscheidingsconvenant dat fiscaal optimaal is voor beide partijen.
     

Kijk vooruit

Deze fiscale ontwikkelingen kunnen een grote impact hebben op jullie post-scheiding financiën. Zorg ervoor dat jullie niet voor verrassingen komen te staan en schakel de hulp in van ervaren mediators.

Voor meer informatie over deze specifieke fiscale situatie kunnen jullie de website bezoeken waar jullie meer inzicht krijgen in het standpunt van de Belastingdienst. Blijf op de hoogte en verzeker jezelf van het beste advies bij Modern|Scheiden.

bottom of page