top of page

Eigen Zaak en Echtscheiding
 


Scheiden als ondernemer kan een complex proces zijn, waarbij niet alleen de emotionele, maar ook de zakelijke en financiële gevolgen goed geregeld moeten worden. Bij modernscheiden.nl begrijpen we dat het behouden van de continuïteit van jouw zaak van essentieel belang is. Ons mediation proces is erop gericht om, samen met jou en je partner, de scheiding van begin tot eind te regelen voor een vast bedrag.

Als je een eigen zaak hebt, zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden bij een scheiding. Afhankelijk van de huwelijksvorm – gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden – kan de waarde van jouw onderneming op verschillende manieren verdeeld worden. Bij een gemeenschap van goederen dient alles eerlijk verdeeld te worden, inclusief de waarde van het bedrijf. Bij huwelijkse voorwaarden hangt het af van de opgestelde voorwaarden en eventuele verrekenbedingen.

De invoering van de Wet beperkte gemeenschap van goederen heeft het landschap enigszins veranderd. Getrouwd na 1 januari 2018 zonder huwelijkse voorwaarden? Dan blijft het bedrijf dat je voor het huwelijk had privé, hoewel je wellicht een vergoeding verschuldigd bent aan de gemeenschap.

Het proces van een echtscheiding vereist verschillende stappen, waaronder het opstellen van een echtscheidingsconvenant en, indien van toepassing, een ouderschapsplan. In situaties waar overleg stagneert, kan de stap naar de rechter noodzakelijk zijn, wat vaak meer tijd en geld kost. Ons doel bij ModernScheiden is om dit traject soepel en constructief te laten verlopen.

Bij het vaststellen van de waarde van de onderneming voor de verdeling komen verschillende aspecten kijken. De boekwaarde geeft een indicatie, maar de werkelijke (markt)waarde kan afwijken. Specialistische kennis is vaak vereist om een juiste waardering te waarborgen. Bij modernscheiden.nl werken we samen met financiële experts om ervoor te zorgen dat zowel jij als je partner een eerlijk en duidelijk beeld krijgen van wat de onderneming echt waard is.

Mocht er sprake zijn van uitkoop van een ex-partner, dan is een gedegen berekening en eventuele financieringsstructuur nodig. Wij kunnen adviseren en bemiddelen om een regeling te vinden die recht doet aan beide partijen, zonder de toekomst van het bedrijf in gevaar te brengen.

Ook zaken als alimentatieverplichtingen en de rechtsvorm van de onderneming spelen een rol. Deze factoren kunnen de uitkomst van de scheiding en de toekomst van het bedrijf beïnvloeden. Onze ervaren mediators zullen samen met jou kijken naar de beste oplossingen die rekening houden met je persoonlijke en zakelijke situatie.

Een scheiding is altijd maatwerk, zeker als er een eigen onderneming in het spel is. Bij ModernScheiden zijn we gespecialiseerd in deze complexe ondernemingskwesties en bieden we je de expertise die nodig is om deze moeilijke tijd te navigeren. Met onze mediation diensten ben je verzekerd van professionele ondersteuning die gericht is op een nieuwe start, voor jou en je onderneming.

bottom of page