top of page

Dochters en Echtscheiding

Echtscheidingsstatistieken

Als MFN mediator en kinderpsycholoog deel ik graag mijn inzichten over het complexe landschap van relaties en echtscheidingen. Net zoals sommige redenen voor echtscheiding, zoals ontrouw of ernstige conflicten, duidelijk zijn, zijn er ook minder zichtbare maar even belangrijke factoren. Deze kunnen net zo bepalend zijn voor de duurzaamheid van een huwelijk.

De Rol van Tienerdochters in Echtscheidingen

Recente studies (Melbourne Studies) brengen interessante gegevens aan het licht, zoals het feit dat gezinnen met tienerdochters een licht verhoogde kans op echtscheiding kunnen hebben. Dit kan vooral het geval zijn in gezinnen met meer dan drie dochters of met tienerdochters. Een mogelijke verklaring is dat moeders in een ongezonde relatie kunnen kiezen voor een scheiding als een positief voorbeeld voor hun dochters.

Andere Essentiële Factoren in Huwelijken 

 1. Virtuele Affaires: Het definiëren van grenzen in online interacties is cruciaal om misverstanden te voorkomen.

 2. Kosten van het Huwelijksfeest: Overmatige uitgaven kunnen leiden tot financiële spanningen, een voornaamste oorzaak van echtscheiding. (meer dan 20.000 euro)

 3. Verschillende Levensdoelen: Het is essentieel om regelmatig doelen en plannen met elkaar af te stemmen om fricties te vermijden.

 4. Lange Woon-Werkverkeer: Stress door lang pendelen kan een negatieve impact hebben op relaties. (meer dan 45 minuten)

 5. Een Dochter Hebben: Moeders kunnen geneigd zijn een slechte relatie te verlaten als voorbeeld voor hun dochters.

 6. Non-verbale Signalen: Gedrag zoals oogrollen kan wijzen op diepere problemen in de relatie.

 7. Sociale Media: Overmatig gebruik kan leiden tot jaloezie en relatieproblemen.

 8. Leeftijdsverschil: Een groot leeftijdsverschil kan op de lange termijn incompatibiliteit veroorzaken. Volgens de studie blijkt dat de kans op een scheiding met 39% stijgt bij koppels met een leeftijdsverschil van 10 jaar of meer.

 9. Verdeling van Huishoudelijke Taken: Een oneerlijke taakverdeling kan leiden tot conflicten.

 10. Onopgeloste Conflicten: Het vermijden van gesprekken kan leiden tot emotionele afstand en uiteindelijk echtscheiding.
   

Het begrijpen van deze factoren is essentieel voor koppels die aan de duurzaamheid van hun relatie willen werken. Hoewel geen enkele factor een echtscheiding garandeert of voorkomt, bieden ze inzicht in wat een huwelijk kan maken of breken. Als jouw MFN mediator en kinderpsycholoog, ben ik hier om te helpen navigeren door deze complexe uitdagingen en op zoek te gaan naar harmonieuze oplossingen.

bottom of page