top of page

Wanneer eindigt huwelijksgemeenschap

Tot voor kort werd de huwelijksgemeenschap pas officieel beëindigd wanneer de echtscheiding volledig was afgerond. Dit betekende dat de echtscheidingsbeschikking van de rechtbank officieel geregistreerd moest zijn in de registers van de burgerlijke stand.

Echter, de wetgeving heeft hierin een significante wijziging ondergaan. Tegenwoordig wordt de huwelijksgemeenschap al ontbonden op het moment dat het verzoekschrift tot echtscheiding bij de rechtbank wordt ingediend. Dit vereenvoudigt het proces aanzienlijk, en daarom regelen wij dat snel en zorgvuldig voor u.

De Praktische Gevolgen voor jullie

Dankzij deze wetswijziging kunnen beide partijen sneller en efficiënter door met hun leven. Beide partijen kunnen eerder een nieuw hoofdstuk in hun leven aanvangen, zonder langdurig te moeten wachten op de voltooiing van formele procedures. Daarnaast biedt het financiële onafhankelijkheid: Zodra het verzoekschrift is ingediend, kunnen individuele financiële beslissingen worden genomen zonder de vorige gemeenschappelijke banden. Als voorbeeld: bij de aankoop van een nieuwe woning na het indienen van het verzoekschrift valt dit buiten de huwelijksgemeenschap. Dit betekent dat de andere partij hier geen mede-eigenaar van wordt.

Het is cruciaal dat jullie goed op de hoogte bent van deze veranderingen, zodat jullie weloverwogen beslissingen kunt nemen tijdens uw echtscheidingstraject. Het waarborgen van de belangen staat bij ons voorop.

bottom of page