top of page

Opa en Oma de dupe van echtscheiding.


Voor kinderen is de scheiding van hun ouders erg ingrijpend. Maar ook bij de grootouders kan een echtscheiding voor veel leed zorgen. Voor 53% van de opa’s en oma’s is het contact met hun kleinkinderen na een scheiding duidelijk anders geworden, dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Plus Magazine.

Deze groep grootouders is daarna als uitgangspunt gebruikt voor enkele vervolgvragen, waaruit ondermeer het volgende blijkt:
 

  • 66% heeft bij scheiding het meeste verdriet om het leed van de kleinkinderen;

  • 47% verwijt de ex-schoonkinderen, dat ze de kleinkinderen minder zien;

  • 61% verliest het contact met schoondochter of –zoon;

  • 12% ziet de kleinkinderen na de scheiding nooit meer.


Uit het onderzoek blijkt ook dat 63% van de grootouders meer rechten wil als het gaat om de omgang met hun kleinkinderen. Volgens de wet kunnen grootouders de rechter om een omgangsregeling vragen. Om een dergelijk verzoek ingewilligd te krijgen, moet er sprake zijn van een nauwe persoonlijke betrekking, een familieband alleen is niet voldoende. Bij het toekennen van een omgangregeling staat voor een rechter altijd het belang van het kind voorop.

Het is voor kinderen heel belangrijk goed contact te houden met de grootouders. Er is door de scheiding veel veranderd voor de kinderen. Wanneer de situatie thuis bij de grootouders blijft zoals voorheen, dan biedt dat rust voor de kinderen. Een veilige plek waar het leven gewoon door gaat en waar niet alles in duigen is gevallen. De rol van opa en oma is dus heel belangrijk.

Bron: Plus Magazine, TNS/NIPO

bottom of page