top of page

Fiscale voordelen en valkuilen

 

Een scheiding kan een ingrijpende gebeurtenis zijn, niet alleen emotioneel en praktisch, maar ook op fiscaal gebied. Het doorgronden van de fiscale voordelen en het vermijden van valkuilen is cruciaal om financiële tegenslagen in de toekomst te voorkomen.

 

Hier volgt een overzicht van de top 10 fiscale gevolgen van een scheiding:

 1. Beëindiging Fiscaal Partnerschap: De status van fiscaal partner vervalt na de scheiding. Dit beïnvloedt je belastingaangifte en mogelijke aftrekposten.

 2. Kindgebonden Budget: Na een scheiding kunnen je rechten op het kindgebonden budget wijzigen, afhankelijk van je nieuwe financiële situatie.

 3. Woonlasten en Hypotheekrenteaftrek: Blijf je in de gezamenlijke woning? Dan zijn er specifieke regels rondom de hypotheekrenteaftrek.

 4. Verdeling Pensioenrechten: Tijdens het huwelijk opgebouwde pensioenrechten moeten vaak verdeeld worden, wat fiscale consequenties met zich mee kan brengen.

 5. Alimentatie: Het betalen of ontvangen van alimentatie kan belastingtechnische gevolgen hebben. Let hierbij op de fiscale valkuilen!

 6. Heffingskortingen: Wellicht heb je na de scheiding recht op andere heffingskortingen, zoals de alleenstaande-ouderkorting.

 7. Vermogens- en Schuldverdeling: De verdeling van vermogen en schulden kan invloed hebben op belastingen zoals schenk- en overdrachtsbelasting. Een klassieke valkuil om rekening mee te houden.

 8. Levensverzekeringen: Mogelijke fiscale implicaties ontstaan bij het afkopen of wijzigen van levensverzekeringen.

 9. Toeslagen: Veranderingen in huurtoeslag, zorgtoeslag of kinderopvangtoeslag kunnen optreden na een scheiding.

 10. Erfbelasting: Overlijden binnen tien jaar na de scheiding kan gevolgen hebben voor de erfbelasting, vooral als er huwelijkse voorwaarden waren.

   

Het is essentieel om je goed te laten adviseren over deze fiscale aspecten. Mediation kan hierbij een sleutelrol spelen, vooral omdat een mediator zowel de emotionele als financiële kanten van een scheiding begrijpt. Door op de hoogte te zijn van zowel de fiscale voordelen als de valkuilen, kun je weloverwogen beslissingen nemen tijdens en na het scheidingsproces.

bottom of page