Pas op voor nieuwe hypotheekregels !

Stel: Jan had een woning met een waarde van 200.000 en een aflossingsvrije hypotheek van 200.000. Hij gaat in gemeenschap van goederen trouwen met Ingrid. Na een paar jaar besluiten ze te gaan scheiden. Beiden zijn het er over eens dat de woning en de hypotheek naar Jan gaan. Geen probleem zou je denken.

Niets is minder waar! Doordat ze in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, is de helft van de woning en de helft van de hypotheek automatisch eigendom van Ingrid geworden. Ze zullen dus naar de notaris moeten om de helft van de woning van Ingrid weer eigendom te laten worden van Jan. Geen probleem, maar bovendien zal Jan naar de bank moeten om voor de helft van de hypotheek van Ingrid een nieuwe hypotheek af te sluiten van 100.000.

Maar als gevolg van de nieuwe hypotheekregels (sinds 2013) moet Jan voor die 100.000,- een annuïteiten hypotheek afsluiten, omdat de hypotheekrente anders niet meer fiscaal aftrekbaar is. Zijn maandlasten zullen daardoor aanzienlijk toenemen! 

Vaak heeft dat tot gevolg dat de bank geen 'nieuwe' hypotheek verleent, met als gevolg dat de woning zal moeten worden verkocht. Maar er zijn ook alternatieve oplossingen, mits jullie daar samen voor kiezen. Modern Scheiden helpt jullie daar graag bij.

 

 

Modern | Scheiden