Nieuws

 

 

Het veranderen van de duur van de partneralimentatie.

Er ligt een voorstel om de duur van de alimentatie te beperken tot maximaal vijf jaar. Er zijn uitzonderingen zoals als er bijvoorbeeld kinderen zijn of de AOW leeftijd is in zicht.

Wettelijke indexering alimentatie 2018

Ieder jaar wordt de alimentatie verhoogd (geïndexeerd) met een door de Overheid vastgesteld percentage. Per 1 januari 2018 is dat percentage 1,5 %. Dat geldt zowel voor partneralimentatie als voor kinderalimentatie. Degene die alimentatie betaalt moet zélf de alimentatie met dat percentage verhogen. Dat geldt dus voor alle alimentaties, waarbij het niet uitmaakt of de rechter de alimentatie heeft vastgesteld, of dat deze in een overeenkomst (convenant) is afgesproken. De verhoging kan slechts achterwege blijven als partijen nadrukkelijk hebben afgesproken dat de wettelijke indexering niet van toepassing is. Voor 2017 bedroeg de wettelijke indexering 2,1 %.

Fiscale voordelen en valkuilen

Een scheiding heeft altijd fiscale gevolgen, bijvoorbeeld ten aanzien van het fiscaal partnerschap en de mogelijkheden om een kindgebonden budget te krijgen. De 10 belangrijkste fiscale gevolgen hebben we voor jullie op een rij gezet, kort en bondig. Kijk daarvoor bij de rubriek veel gestelde vragen onder het kopje: wat zijn de fiscale aspecten bij een scheiding of klik hier

11 juli 2017

Recent heeft de rechter van de rechtbank Limburg een interessante uitspraak over ‘de verdeling’ van een hond gedaan. De vraag was wie na het verbreken van de samenleving de hond bij zich mocht houden. Benieuwd naar het volledige verhaal?

Modern | Scheiden